Banya

Banya

Things to do - general

Pentru nimeni nu reprezinta o noutate faptul ca ofertele turistice din tara vecina, Bulgaria, sunt mult mai avantajoase si superioare calitativ in comparatie cu acelea din tara noastra. Oricat de complexa ar fi explicatia specialistilor, concluzia oamenilor simpli este una si buna: “nu stim sa facem turism”.

In consecinta, majoritatea romanilor au inceput sa-si caute locuri de weekend sau de vacanta in regiunile pitoresti ale Balcanilor. Sapareva Banya este o statiune iesita din tiparele cu care ne-am obisnuit mergand pe litoralul Marii Negre. Sapareva Banya se afla in sud-vestul Bulgariei, pe versantul nordic al muntelui Rila, si la circa 90 km de Capitala tarii.

Odata, acest oras era un punct important pe drumul din Macedonia spre Marea Neagra. Astazi, localitatea continua sa fie importanta, dar mai ales datorita faptului ca detine cel mai cald izvor mineral din Europa si singurul geiser din Balcani care isi mentine activitatea. Geiserul mineral este situat chiar in centrul orasului, fiind inconjurat de un parc si de un restaurant.

Apele termale din zona ajuta la tratarea afectiunilor cronice, bolilor inflamatorii ale sistemului nervos, leziunilor, reumatismului, acneei, psoriazisului, inflamatiilor tractului respirator si altora. Aceste proprietati erau cunoscute si exploatate inca din Antichitate, dupa cum demonstreaza urmele arheologice.

Ca si cum baile termale nu ar fi fost un motiv suficient pentru a determina turistii europeni sa soseasca la Banya, unele cladiri ale complexului au fost racordate direct la izvoarele termale. Asa ca, intr-adevar, poate nu curge la Banya cu lapte si miere, dar curge sigur cu apa minerala! Temperatura acesteia ramane constanta pe tot parcursul anului, indiferent de vremea de afara, si este de 58 grade Celsius. 
 
In apropiere de statiunea de schi Bansko si satul Banya, la poalele celor trei munti din Bulgaria – Pirin, Rila si Rodopi – se gaseste un complex rezidential de tip hotelier. Centrul SPA are o piscina (gratuit), jacuzzi si piscina pentru copii cu apa minerala, baie de aburi (gratuit), baie romana, baie turceasca, sauna (gratuit), sauna aroma, sala de fitness, sala de gheata, jacuzzi, camere de masaj cu diversele proceduri si altele. Proprietarii beneficiaza de reduceri la procedurile spa.

Intre obiectivele de patrimoniu ale orasului Banya se disting: biserica Sf. Nicolae, situata in fata Primariei, care dateaza din secolul al 13-lea si ruinele excavate a orasului antic Germanea. Sapareva Banya este totodata un punct de plecare spre diferite trasee montane.

Country Bulgaria
Languages spokenBulgary, English
Currency usedLeva, Euro

Unfortunately there are no hotels at this location at the moment.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no cruise offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.